Az europai iskolagyümölcs-program

Szavazás

Az iskolagyümölcs-program keretein belül, jó lenne ha a felsősök is részesülhetnének az almából?
 


Designed by:

Aktuális
FM: elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző kampány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. december 01. csütörtök, 11:48
Budapest – Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző promóciós kampány, a Most harapjon rá! – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Czerván György hozzátette: az országban 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel, Magyarország pedig a hatodik legnagyobb, 32 800 hektáros almaültetvénnyel rendelkezik az Európai Unióban.

Az eseményen kiadott közlemény szerint a december 10-ig tartó kampányban hét kereskedelmi áruházlánc – Aldi, Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco – fővárosi és vidéki üzleteiben ismerhetik, kóstolhatják és vásárolhatják meg a fogyasztók a kiváló minőségű magyar almákat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar lakosság korábban évente 30 kilogramm almát fogyasztott fejenként, ez a mennyiség mára a felére csökkent.

A kormány a fogyasztás ösztönzésére az idei tanévben is meghirdette az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot, amelyhez 2157 iskola, 551,5 ezer tanulóval csatlakozott, megvalósítására mintegy 4 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre. A program körülbelül 3 ezer tonna almának jelent biztos piacot évente – ismertette Czerván György.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta: Európában évente átlagosan 12 millió tonna almát takarítanak be, Magyarországon az idén ez a mennyiség várhatóan 500 ezer tonna lesz. A megtermett alma 30 százaléka étkezési alma, 70 százalékát pedig az ipar használja fel – jegyezte meg.

Amikor a magyar fogyasztó magyar almát vásárol munkahelyeket őriz meg, segíti a gazdálkodókat – jelentette ki a NAK elnöke.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum elnöke azt emelte ki: ez a kampány az első olyan szintű együttműködés, amelyben gyakorlatilag az összes érintett szakmai szervezet és legnagyobb létszámú kiskereskedelmi áruházlánc részt vesz.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (Nébih) elnökhelyettesének szavai szerint a hivatal ih elkötelezett amellett, hogy a vásárlók kosarába egészséges, biztonságos és kiváló minőségű termékek kerüljenek. A hivatalnak erre két eszköze van: a hatósági ellenőrzés, illetve a tudatos fogyasztó felkészítése, a vásárlók segítése az eligazodásban a termékkínálatban.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az elnöke az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül példaként említette, hogy szerepe van a C-vitamin pótlásban, és tartalmaz káliumot is, de a szervezet számára fontos az alma rosttartalma is.

A kampány az Agrármarketing Centrum, az FM, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a NAK, valamint a Nébih együttműködésével jött létre.

– MTI –

 
Egymilliárddal több jutott iskolagyümölcs-programra tavaly PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. január 23. péntek, 09:51
Tavaly mintegy egymilliárd forinttal több jutott az iskolagyümölcs-program finanszírozására - közölte Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn az MTI-vel. Mik ezek? A tájékoztatás szerint a programban jelentős előrelépés történt múlt évben. Tavaly ugyanis mintegy 2,72 milliárd forint, mintegy 1 milliárd forinttal több támogatást fizettek ki erre a célra. A cikk a hirdetés után folytatódik Ennek pénzügyi hátterét a szaktárca rendeletmódosítása teremtette meg. Így nemcsak az általános iskola 1-4. évfolyamán, hanem az 5-6. évfolyamon tanuló gyermekek, valamint a nyolc évfolyammal működő középfokú nevelési-oktatási intézmények 1-2. évfolyamán tanuló gyermekek is a támogatás kedvezményezettjei lehettek. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a program segítségével az iskolai tanulók egészséges táplálkozása mellett a helyi termelők tevékenységét is támogatja. Az iskolagyümölcs-programban a 2012/2013-as tanévben szállítási időszakonként átlagosan 341 ezer kisdiák, a 2013/2014-es tanévben pedig már 538 ezer tanuló kaphatott friss zöldséget, gyümölcsöt vagy zöldség- illetve gyümölcslevet. A legkedveltebb termékek az alma, a körte és a különböző zöldség- és gyümölcslevek voltak, emellett még sárgarépa, paprika, paradicsom, szilva, földieper, nektarin és cseresznye került a gyermekek asztalára - tartalmazza a közlemény. Szerző: MTI
 
„Egészséges táplálkozás - jó közérzet”: összevontan eredményesebb lehet az iskolatej- és az iskolagyümölcs-program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. március 03. hétfő, 22:24

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő, hogy a jelenleg külön futó iskolagyümölcs-programot és iskolatejprogramot közös keretbe foglalva egyesítse. A gyermekek körében a tej- és a gyümölcsfogyasztás egyaránt visszaesett. A javaslat ezért a helytelen táplálkozás problémájának hatékonyabb kezelését, a programok oktató-nevelő tartalmának megerősítését, egyúttal az elhízás elleni küzdelmet szolgálja. Az egyesített program jelmondata: „Egészséges táplálkozás - jó közérzet”. A mezőgazdasági termékeket az iskolákba eljuttató program nagyobb hangsúlyt helyez az oktatásra-nevelésre, melynek köszönhetően a tanulók kialakíthatják magukban az egészségtudatos táplálkozás alapjait, megismerhetnek egy sor mezőgazdasági terméket, valamint a táplálkozásnak a fenntarthatósággal, a környezettel és az élelmiszer-hulladékokkal kapcsolatos összefüggéseit.

Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos így nyilatkozott: „Célunk, hogy – a jelenlegi programokra építve – a ma javasolt változtatásokkal megfordítsuk a táplálkozás terén megfigyelhető kedvezőtlen tendenciákat, és a gyerekekkel megismertessük e termékek fogyasztásának jótékony hatásait. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyermekek étkezési szokásai tartósan megváltozzanak, és a diákok tudatosabban viszonyuljanak a fő társadalmi kihívásokhoz. A program reményeink szerint arra is nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy erősítse a kapcsolatot a mezőgazdasági termelésből élők, valamint a tanulók, a szülők és a tanárok között – különösen a városi iskolákban".

Mivel az új program közös jogi és pénzügyi kereten belül működik majd, jelentősen egyszerűsödnek az eddig két külön program részeként előírt adminisztratív követelmények. A közös keret csökkenti a nemzeti hatóságok, az iskolák és a beszállítók irányítási és szervezési terheit, ez pedig hatékonyabb működést tesz lehetővé. A tagállamok önkéntesen léphetnek be az új programba, amely a szétosztani kívánt termékek kiválasztásában is rugalmasságot biztosít számukra.

Az uniós költségvetésre vonatkozó tavalyi döntés értelmében az új program – elfogadása esetén – tanévenként 230 millió euróból gazdálkodhat (ezen belül 150 millió EUR jut gyümölcsre és zöldségre, 80 millió EUR pedig tejre). Összehasonlításképp 2014-re a költségvetés 197 millió eurót irányzott elő (programonként 122 millió EUR, illetve 75 millió EUR kerettel). A hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerülő javaslat az értékelő jelentések megállapításaira, valamint a hatásvizsgálat keretében 2013-ban lezajlott nyilvános konzultáció eredményeire épít.

 

Háttér

Az iskolatejprogram 1977-ben, az iskolagyümölcs-program pedig 2009-ben indult. A programok révén évente több mint húszmillió gyermek jut iskolatejhez, 8,5 millió pedig iskolagyümölcshöz – összesen tehát közel 30 millió iskoláshoz jutnak el. Napjainkban – figyelembe véve a középtávon visszaesést mutató gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztást, valamint a táplálkozással kapcsolatban jelentkező új kihívásokat – e programokra minden eddiginél nagyobb szükség van. A legtöbb országban a gyerekek egyre kevesebb – a javasolt napi bevitelt el sem érő mennyiségű – gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, és a tejivás is visszaesett. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása mindinkább elterjedtté válik a fiatal korosztályoknál. A túlsúly és az elhízás komoly problémát jelent: a WHO becslései szerint 2010-ben az Európai Unióban a hat- és kilencéves korú gyerekek között háromból egy túlsúlyos vagy elhízott volt. A helyzet gyorsan romlik: 2008-ban még négy az egyhez volt az arány.

Forrás: http://europa.eu/

 
Soron következő iskolagyümölcs program legfontosabb változásai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szappanos Gábor   
2013. május 26. vasárnap, 21:45

2014-2015-évtől vonatkoztatva az iskolagyümölcs-program főbb változásai:

  • Pontozási rendszer került bevezetésre, miszerint a fenntartónak nincs mérlegelési joga, hanem a befogadott ajánlatokat kell pontoznia. A fenntartónak a legtöbb pontot elérő beszállítóval kell megkötni a szerződést. 
    A pontozást dokumentumait meg kell őrizni, mert ellenőrizhetik 5 éven belül.
  • Kísérő intézkedések teljes egészében törölve lett a megállapodásból, a még előző tanévben megkötött hosszabb megállapodások esetén is 2014/2015 tanévet követően ebben a formában megszűnik.
  • A kiosztási időszakok szeptember 1.-vel kezdődik és a II. féléves időszakokat is előrébb kerültek.
  • Megállapodás beküldési határideje minden év június 15.-e.
  • Mellékletek egy része változott.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központra vonatkozó változások a fentieken túl:
  • Tankerületenként maximum 1 beszállítóval köthet megállapodást.
  • Egy beszállítóval akár több közoktatási intézmény vonatkozásában is köthet egy okiratba foglat megállapodást.

 

Módosítás dátuma: 2014. május 03. szombat, 11:21
 
Aktuális PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szappanos Gábor   
2011. április 19. kedd, 10:50

aktuális határidők, teendők letölthető dokumentumok a 2013/2014-as tanévre vonatkozólag:

Megállapodás minta...

Az iskolagyümölcs programba résztvevő közoktatási intézményeknek a program keretein belül kiosztott termék adagjáról heti rendszerességgel nyilvántartást kell vezetniük.

letölthető:

7. számú melléklet az iskolagyümölcs-programban résztvevő intézmények általvezetendő nyilvántartás a 2012/2013 tanévben

7. számú melléklet az iskolagyümölcs-programban résztvevő intézmények általvezetendő nyilvántartás a 2013/2014 tanévben


Az MVH a megállapodás jóváhagyására irányuló kérelemről hozott döntését minden év augusztus 31-ig közli a kérelmezővel, mely alapján tájékoztatja az intézményeket a szállító a jóváhagyott mennyiségről.

Az iskolagyümölcs-programot népszerűsítő plakát elhelyezése a közoktatási intézmények főbejáratánál az első szállítást követő 15 napon belül történjen meg.


Módosítás dátuma: 2013. szeptember 24. kedd, 21:53