Az europai iskolagyümölcs-program

Szavazás

Az iskolagyümölcs-program keretein belül, jó lenne ha a felsősök is részesülhetnének az almából?
 


Designed by:

Iskolagyümölcs program 2010/2011 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 16. vasárnap, 08:45

Program bemutatása 2010/2011 tanévre vonatkozóan

A 2010/2011.-es tanévtől európai uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program, amelyhez a 27 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük hazánk, Magyarország is. Brüsszel reményei szerint a rendszer segíthet a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos. Jelenleg 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak, és ez a létszám várhatóan minden évben négyszázezerrel fog emelkedni. Az egészségesebb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában.
Az iskolaprogram előnyös hatását növelni lehet, ha a gyümölcsosztást olyan tudatosító és oktatási intézkedések kísérik, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos helyes táplálkozási szokásokat kialakítani. Az iskolagyümölcs-program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat, ők ugyanis a tanulmányok szerint többnyire később is kitartanak e szokások mellett.

A program célja:

Az általános iskolák 1-4. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a gyümölcsök fogyasztását, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez.

A program kedvezményezettjei:

A közoktatási törvény 20. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése szerinti általános iskola 1-4. évfolyamán tanuló gyermekek.

A program időtartama:
Legalább két hónap az 1. és a 2. félévben egyaránt.
Legfeljebb a 2010/2011. tanév teljes időtartam.

A program tartalma:
Hetente legfeljebb 4 db, de foglalkozási naponként legfeljebb 1 db I.osztályú, de legalább 60 mm átmérőjű étkezési alma tanulónként (térítésmentesen), valamint az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében végrehajtott kísérő intézkedés.

Feladatok

Közoktatási intézmény:
- Megállapodás megkötése a beszállítóval.
- Az alma átvétele, átmeneti tárolása a tanulóknak való kiosztásig.
- Az alma kiosztása a tanulóknak.
- Legalább egy kísérő intézkedés végrehajtása (önállóan vagy a beszállítóval közösen).
- Adminisztráció (a programban résztvevő, valamint a kísérő intézkedésben résztvevő tanulók számáról és a kiosztott alma mennyiségéről).
- Kérésre a program értékelésében való közreműködés.
Beszállító:
Megállapodás megkötése; a programban való részvétel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) általi jóváhagyásával kapcsolatos feladatok; az alma kiszállítása és átadása a közoktatási intézménynek (legalább heti egyszeri szállítás); közreműködés legalább egy kísérı intézkedés végrehajtásában; kommunikáció (plakát), adminisztráció; támogatással kapcsolatos feladatok.

Határidők:

A program kezdete:
- leghamarabb 2010. szeptember 1.
A program vége:
- legkésőbb 2010. június 15.
A megállapodások megkötése kizárólag:
- 2010. május 28-tól 2010. június 20-ig

Lehetséges kísérő intézkedések:

a) Iskolagyümölcs-honlap
b) Tanulmányutak (tanulók részére)
c) Oktatási anyag és segédanyag készítése/készíttetése és annak alkalmazása (egészséges táplálkozás)
d) Oktatás (gyümölcs- és zöldségágazat, egészséges táplálkozás)
e) Verseny, pályázat, jutalmak (apró ajándékok)
f) Kóstoltatás (4 gyümölcs + 4 zöldség)


Módosítás dátuma: 2011. június 07. kedd, 07:04